PRIZNANJE OB 60. LETNICI IGRANJA ROKOMETA V SELŠKI DOLINI

IMG_20190629_082940

PRIZNANJE OB 60. LETNICI IGRANJA ROKOMETA V SELŠKI DOLINI

V letošnjem letu rokometaši v Selški dolini praznujemo 60. letnico organiziranega igranja te priljubljene športne panoge v Selški dolini. V ta namen je Občina Železniki ob občinskemu prazniku Rokometnemu društvu Alples Železniki podelila priznanje za aktivno delovanje društve v letu 2019.

Podelitev_priznanja_02_30-06-2019

U T E M E L J I T E V:

Spomini segajo v čas šestdeset let nazaj, ko so se otroci in mladostniki v Osnovni šoli Železniki pričeli spoznavati z rokometno žogo. Igro rokometa so igrali na igrišču posutim z lešo. Leta 1965 jih je razveselila informacija, da je v Selcih dokončano rokometno igrišče z asfaltno podlago, kar je še toliko bolj pripomoglo k popularnosti in nadaljnjemu razvoju rokometne igre. Sestavila se je ženska kot tudi moška ekipa, ki so skozi čas pod različnimi imeni in z različnimi uspehi predstavljali Selško dolino. Zapisana zgodovina rokometa je zato skozi ves ta čas, vse do danes, zelo pestra.

V preteklosti jo je zaznamovalo leto 1976. Kljub temu, da je bil v Selški dolini rokomet takrat v največjem vzponu in je bilo število registriranih igralk in igralcev največje, so bili s strani športne organizacije sprejeti tako imenovani »Portoroški sklepi«, na podlagi katerih so leta 1978 ukinili enotno gorenjsko rokometno ligo, kar je v Selški dolini za moški rokomet pomenilo popolno uničenje. Ženski rokomet se je takrat zaradi višjega nivoja igranja v zvezni ligi ohranil in žel uspehe še naprej. Velika zahvala gre nekaterim takratnim ljubiteljem športa, ki so se v letu 1994 odločili ustanoviti Športno društvo Laguna, in sicer z več športnimi dejavnostmi, med katerimi jim je bil prioriteta rokomet. Z Osnovno šolo Železniki so pričeli vzgajati nov rod rokometašev, uspešno so sestavili moško člansko ekipo, ki je že v sezoni 1995/96 postala gorenjski prvak.

Tako je vse do danes rokometna igra v Železnikih med krajani ostala priljubljena, domače tekme v Športni dvorani Železniki so številčno obiskane. Podpora občinstva s tribun mladim rokometašem dajejo spodbudo in še večje veselje, da v športnem duhu vztrajajo na rokometnem parketu.

Potrebno je pohvaliti vsakega posameznika v društvu, ki v okviru svojega prostega časa s svojim delom pripomore k ohranjanju popularnosti in razvoju rokometne igre v Selški dolini. Prepričani smo, da s svojim delom v društvu tako otrokom kot tudi mladostnikom dajejo možnost, da si lahko s športno aktivnostjo krepijo svoje zdravje, si razvijajo socialno-čustveni ter telesno-motorični razvoj. Trenutno je v Rokometnem društvu Alples vključenih več kot 100 aktivnih igralcev različnih generacij, vsak izmed njih si prizadeva svoje sposobnost igranja dvigniti na še višji nivo.

Ob praznovanju šestdesete obletnice rokometa v Selški dolini ter glede na aktivno in uspešno dolgoletno delovanje se Rokometnemu društvu Alples Železniki podeli priznanje občine Železniki za aktivno delovanje društev.